semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Wednesday, March 16, 2011

kenape ASD bukan ABC

mase mule2 aku jumpe menatang keyboard ni mase aku g opis papa mase aku tadika dlu2...

time tu bukan kibod komputer tp mesin taip punyer... seronok main tekan2 mesin taip... bile nak eja susah sbb huruf kat mesin taip berterabur sane sini...

pastu bile dah besar sikit, g belajar komputer, jumpe kibod yang same lagi... n smpi skang susunan huruf still camni...

aku asyik tertanye2 gak dlu, nape die x susun ikot ABC n sampi skang bile terpandang kibot still tertanye2 asal susun camni? sejak zaman bile die susun camni, yang aku tau lahir2 dah camni... asal camni... jawapannye.....

kite kembali ke zaman silam... zamn dolu2 x de komputer yg ade mesin taip je... korang penah main x mesin taip... aku penah! cube korang tekan mesin taip laju2 ape jadi?

huruf2 tu akan terlekatkan??? so, orang yg buat kibot ni boleh dpt title Ir dari aku... hehehe.. x de la...

Christoper Sholes la yang buat huruf kat kibot kite semua berterabur... untuk mengelakkan mesin taip jem die telah mengasingkan huruf2 yang kerap digunakan dibahagian tengah... susunan kibot ni diberi name "QWERTY". lihat bahagian atas kibot anda....


tu la, aku search kat ternet ade je jual alphabet kibot tp nak beli ke??? aku dah syok taip camni dah laju gile tibe2 nak pakai kibot ABC lak... x pe la...


sejarah QWERTY keyboard klik sini

8 comments:

Amoi MiyaSya said...

hehe , rajin nye cari sjarah keyboard , btw , thnx 4 d info yeah :)

Syafiq Rosli said...

nice info..:P

A'IM said...

macam susah jer kalau susunnan macam tu.. sebab kedudukan jari dah sesuai untuk semua abjad tu..

aleen aiden said...

teringat plak mase abg alin mula2 jadi cikgu,die pakai mesin taip.alin slalu men tekan2.huuu

Bro Fit said...

tak pernah tau pun siapa yang cipta keyboard berterabur ni..tau guna je hehe

- Fitrihadi.com -

Cempaka R.Minta said...

hii cempaka datang

GoBlog said...

bagus info nih...mantap..

::NelyLeyana:: said...

terima kasih semua