semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Saturday, February 12, 2011

Rumah merah


tibe2 semangat nak update bile teringat papa buat lawak pasal nenas...

aku x hengat bile, time tu g amik kakcik balik keje kat Dominos, bebudak lepas exam katekan semangat nak berdikari...

so, malam tu, leh lak, die ajak papa g pelita, katenye lapa nasi, dah bosan makan pizza...

Kakcik : papa jom g pelita... nak makan nasi,

papa : pelite dog nyale. (loghat ganu)

kakcik : bakpe pulok??? (loghat ganu)

papa : sumbu x doggg

aku sengeh... uhuhuhu...

kakcik : bakpe???

papa : pelite doggg nyale... sumbu x doggg...

kakcik : (pikir lame jap, pastu baru dpt pickup) ahahha

so, kiterang 4 beranak ngan kawan kakcik sowang singgah la pelite batu unjur klang tu... time tu dah kol 12 lbh dah...

dah makan pe semua, g la nak naik keter, sbelum tu lalu la, dekat kedai perabot sebelh pelita tu, ade la rumah sembah merah tergangtung kat depan kedai perabot tu...

mmg dari jauh aku dah nampak dah nenas tu... cantik la pulak...

mama : papa, amik la, buat paceri nenas, lame x makan... (fevret mama, semalam die masak paceri)

papa : amik la, esok pagi, tokey tengok die jerit " aiiiyaaa!!! antu sudah makan ooooooo!!!" papa ajuk cine cakap...

kiterang gelak2... x penah lak aku terpikir, tokey nak cakap camtu... mesti la tokey tu maki, "aaiiiya... nenas pon mau culi ka...,"

tp kan, dulu mase aku kecik2, jiran aku ni bangse cina, aku g la rumah die x ingat sempena ape... time tu kecik lagi... nampak la limau kat tempat sembah die tu... aku tengok je limau tu... ngan selambe aku cakap kat mama, "mama nak limau,". mama kate x boleh tu orang punyer... jiran aku dengar die senyum2, pastu die bg je limau tu kat aku...

aku x tau ape2 selambe amik limau tu... huahaha...

kes lg satu,mase aku kecik2 mase duk perlis dulu, depan rumah aku ni kedai emas cina, so, adat la kan, mesti ade rumah merah tu...

uhuhu... memang aku ingat... aku geram sgt tengok bende2 dlm rumah tu, rase nak amik nak main... buat rumah Barbie doll dlm tu... bende yg paling aku geram dlm tu penyapu kecik.. ade penyapu kecik dlm tu, aku x tau tok ape.

so, ade satu hari tu, aku geram sngt, aku pon g la kat rumah kecik tu, nak amik penyapu kecik tu, tp x jadi mama kat belakang jerit... Jangan main!!! aku pusing tengok tokey kedai senyum2...

uhuhuhuhu...

betol, mase kecik2 aku geram sgt nak main bende tu, sbb nampak mcm banyak bende... selain buah limau ngan lidi colok tu...

tp dah besar, dah x heran dah...

4 comments:

mie said...

siap de loghat ganu lagi..
bakponya...
heheee

niDa said...

oooo itu lumah melah ka... lu suka sama lumah melah ka adik...

::NelyLeyana:: said...

bakponya tu loghat kelantan la...

::NelyLeyana:: said...

ahaha, itu lumah la... uhuhu...