semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Saturday, January 29, 2011

CC zaman batu

cyber cafe a.k.a CC... walaupon cc kat malaysia ni nampak cam library nyer cc tp semua orang x kire tue mude kecik besar suke g cc sbb leh main game, leh chating, leh tengok tutttt... hihihi

dlu, mse zaman aku sek aku x suke g cc sbb aku x reti sgt chating... nak bukak kampung chat pon x reti nak letak name nikname ape.. last2 letak name betol... uhuhuhuhu

so skang, kebnyakan cc dah maju, semua dah canggih2 LCD monitor.. mouse pon wireless.. segale bagai la...

so, aritu aku terdesak nak gune printer, printer kat rumah x de ink, so aku g la satu cc kat area kawasan rumah aku ni....

cc tu sgt2 kecik... komputer pon aku rase 10 biji je... pastu monitor kotak besar gedabak tu... aku x kesah la,, janji aku boleh print...

mase aku masuk2, aku pon duduk la, yg bestnyer die baru nak on komputer aku tu... aku pandang sekeliling semua komputer tutup... dlm hati, x kesah la... mungkin x ramai org selalu...

so, tunggu punyer tunggu, sekali aku x tau la die pki processor zaman bile kan, nak tunggu boleh gune tu lbh kurang 20 minit gak la... menyirap je time tu... skali aku angkat mouse, bola mouse tu tergolek! tergolek jatuh dr meja! terkezot! dah la pakai mouse zaman batu pastu mouse tu tibe2 bertelor! sabar je la... naseb baik aku reti pasang balik...

bile dah boleh, aku nak online lak... skali tekan2 x dpt kan... adakah aku bute it??? aku dah hangin ni, aku nak print je tp dah setengah jam lbh aku dlm tu... so, aku pon bangon aku g kat kaunter tu aku ckp nak bayar, die pelik la, tanye aku nape?

"x boleh nak online pon" aku jawab

"gune i.e, jgn gune firefox" die kate...

dah x bg org gune firefox jgn la letak bende tu kat desktop, yg i.e die sorok lak kat start. time tu aku dah hangin... tp still leh tunjuk muke manis lg, so aku pon duduk balik layan je akak tu...

aku nak print, boleh pulak print die ofline... lagi la hangin aku... bukan die x tau aku masuk2 td aku ckp aku nak print kan... aku pon g kat die balik, aku ckp print ofline...

die selamber je, aku tengok komputer die je bagos, laju... komputer yg aku gune tu dah la aku sumbat thumbdrive 4 gig teros komputer aku gune tu jd lembab gile, nak detect usb aku tu pon lame... mennguji kesabaran... x de makne la aku nak scan... lg la lame...

pengajaranye, aku bnyak menyumpah cc tu dlm hati... sbb time tu aku nak cepat tp aku lak g masuk cc zaman batu... x pasal2 aku bnyak buat dose2 kecik kat situ...

aku buat dose sbb kutok2 cc tu, masuk dlm keter, aku bebel2 lak kat mama aku pasal cc tu...

cc tu dah melambatkan keje aku... org kate kalo nak bisnes ni buat la btol2... ni sme bende aku tengok dlm tu sekenhen nyer barang... kalo camtu bile bisnes mau maju ooo... org pon tanak g... aku pon serik nak g, kejadian mouse bertelor tu sgt memalukan... huhuhu...

5 comments:

mie said...

tu dia!!
kebanyakkan cc kena upgrade..
hehehee

nabilah_2908 said...

xlama nnti..tutup la CC tu...huhu..

betul la..kalau nk business buat la elok2..haih..

sy jarang masuk CC..bukan apa..rimas le..ramai sngt budak2 lelaki..

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI MENTERNAK LEMAK

::NelyLeyana:: said...

btol tu mie n nabilah 2908

Bart Persie said...

nsb baik ko pn xbrtelor skali kan.. haha!

::NelyLeyana:: said...

bart:
aku x kan bertelur tempat x de kemajuan camtu... uhuhuu