semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Wednesday, November 3, 2010

Masuk Uni?

so, Uitm? aku x penah berangan aku masuk UiTM...

mse sek2 dlu aku x penah berangan nk masuk UiTM... aku nak masuk USM time tu sbb kan nama die Universiti Sains Malaysia, so fikiran aku yg bengong2 tahap kebudak2kan yg x tau ape2 pasal U. so aku pikir kat USM je la tempat yang aku layak belajar subjek sains. ngan Universiti Malaya sbb aku tau kat situ ade kos Aeronautik..

mse SPM pon aku x pkir ape2 lepas hbs belajar nak masuk U mne... lawok kan??? yg aku tau aku nak jd Ahli Astronomi. pilihan pertama aku.. pilihan kedua aku malu nak bg tau... sbb aku pilih nak jd pilot. ahaha... menuju kelangit semua cita2 aku... kalo x caye leh tengok repotkad sek aku dr sek ren smpi men same je...

aku x penah pon bg tau mama yang gile2 kentang aku nak jd ahli Astronomi sbb time tu tkot org gelak... jgn bg tau mama tau... tp ,mesti mama dah tau sbb dah bace repotkad tu kan...

aku dpt kos mekanikal ni pon sbb aerospace. mmg unsangkereble gak..

so, citernye, mase aku sek rendah, kakak sepupu aku sorang ni time tu belajar kat Institute Teknologi MARA. aku selalu tengok die stdy gile2 la malam2 sblum tido bace buku...

time tu aku pkir, org belajar tinggi (mmg tinggi ITM time tu atas bukit shah alam... )mmg kne bnyak bace buku...

tiap2 hujung minggu die dtg rumah aku... release tensen kot. tiap2 tu la die stdy... nak jd satu citer time tu aku pelik tengok die stdy.. sbb aku mse sek rendah mama aku x penah pon pakse bace buku tp die gile2 bace buku...

mse sepupu aku x der dlm bilik aku pon selongkar habis la barang die, die x tau.. ahaha... aku nak tengok ape bende die bace, apa bende die kire, n ape bende die buat??

aku tengok buku yg bnyk tulisan time tu n aku x pkir ape smpi aku terjumpe kertas test die yg ade markah.

mase aku terjumpe kertas test die yang bermarkah n ber"right" ngan pen merah tu nak tau ape dlm kepala otak aku...

"kalo mcm tu baik aku x yah g sekolah... belajar tinggi kne jawab test gak..."

teros bende tu jd x menarik bg aku...

aku tengok la kertas ujian tu.... dlm hati aku time tu
"lor, ptt la bce buku rupenye kene isi tempat kosong"

"baik x yah g sek mcm ni, sme je ITM ngan sek"

bengong kan aku, yer r, time tu aku sek rendah kot, x tau beza ape tu sijil SPM ngan sijil PMR n sijil Diploma. sbb time tu aku tengok same. g sek sbb nak jawab exam. g U pon kne jawab exam..

so idop aku ni exam memanjang... nak dpt lesen ahli Astronomi pon kne jawab exam. nak blajar keter pon exam... nak jd engineer bertauliah pon kne ade lesen n kne amik exam x ckop ngan sijil degree je...

pastu abang sepupu aku pulak masuk ITM, die citer kat mama yang die excited nak buat assignment bile first masuk ITM, pastu baru die tau yg assignment tu kne jwab soalan. aku tumpang gelak time tu... so yg aku paham time tu assignmnt tu kerje sek...

sekali lagi.

"baik x yah g sek, same je"

tp skang aku nak nasihat sgt2 kat bebudak yg suke ponteng sek tu nak ckp

"ko kne g sek walaupon ko paling corot dlm kelas"


2 comments:

Nia Dhani Nasir said...

Selamat menjawab exam,
nanti kat kubur pon kena jawab soklan juga...Hahaha!

::NelyLeyana:: said...

tau x pe