semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Sunday, November 28, 2010

Papa ku


kali ni aku nak kenalkan bakat papa aku.

selain terer dlm seni dan lukisan papa aku pon terer gile masak.

beberapa ari yang lalu(ayat karangan PMR), papa sibuk masak kat dapur. dab skang papa tengah masak nasi lemak. bau nasi lemak yang sedap! aku dah tau dah. kalo papa masak, x de nyer msak cincai-cincai. mesti masak betol2.

aku x tolong ape2 pon masa papa aku masak. aku just g dapor jengok2. aku takot ganggu die msak. aritu papa masak 2 jenis lauk.

kejap2 aku g dapor tengok papa buat ape. aku nampak papa bersihkan ikan sampi sisik ikan x der.

pastu aku nampak papa bakar ikan. tp bukan ikan papa bersihkan td. dlm hati wah sedapnye ikan bakar. aku x tanyer pon papa nak masak ape.

pastu aku g dapor lagi tengok papa steam ikan lak... aku bingung. sbb papa buat 2 lauk utama. kalo due jenis lauk selalunye satu lagi sayor. tp ni x de sayor. lantak la. janji aku makan.

bile semua siap masak, aku ngan kakcik g dapor. aku hidu bau ikan steam tu. aku rase kuah die mule2 x lalu, sbb aku mmg x minat bende di steam ni nak2 ikan sbb hanyer. skali rase berbintang2 muke aku, aku cakp kat kakcik. wah sedap! tom yam ikan! sbb rasenye mcm tom yam. kakcik kate mne ade ni ikan steam la. aku ckp try la rase, pastu die x nak. skali die rase die ckp mmg rase tom yam yang best giler.

bg aku tom yam ikan tu best. aku teros amik kamera amik gambar. aku kecoh tom yam ikan sedap! tom yam ikan sedap!

pastu aku dah x ingat dah pasal ikan bakar. bile time hidang lauk. ade satu lauk ni nampak pelik. rupenye ikan bakar td dah diletakkan kuah. semua tanye ni ape. mama kate percik. aku tanyer balik ni percik ke... paham kan, lauk tu x nampak mcm percik pon.

papa kate tu ala nyonya. tengah2 makan tu mama tanye ni makan kat mane smpi nak masak macam ni. papa diam senyum. semua kate sedap. papa kate lagi ala nyonya ni. aku pon kate sedap. tp sedap lagi ikan steam tu. kakcik la tanyer ni g restoran mane ni? bile nak bawak g sane? papa diam lg senyum. mama x puas hati pakse2 papa jawab. papa siap tanyer, cepat sape nak belajar ni? semua tanyer soalan yang same. papa senyum lagi.

las2 papa tunjuk Majalah Rapi bawah meja kaca makan tu kebetulan mama makan kat situ. mama pon ckp ni sejak bile suke beli majalah ni?

rupenye papa amik resipi dlm tu. wuahaha... yer2 je dierang percaye papa makan kat luar lauk tu rupenye resipi amik dlm majalah je. mama kate x jd la nak belajar.

lepas makan aku selak. rupenyer tom yam ikan yang aku suke 2 nama sbenarnye ikan steam ala thai... huahaha...

ni resepi die.

ikan steam ala thai

Bahan-bahan:
2 ekor ikan,
1 biji bawang besar-dihiris,
8 biji cili padi-dihiris,
1 batang serai,
1 helai daun limau purut,
1 batang daun ketumbar,
3 sudu besar air limau nipis,
1 sudu besar sos ikan
dan satu sudu teh gula.

Cara membuat:
bersihkan ikan dan toskan sebelum kukus. taburkan bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun limau purut diatas ikan. campurkan gula dengan sos ikan dan air limau nipis. letakkan diatas ikan. kukus ikan selama 15 minit dan taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.

9 comments:

mofaizmz said...

lelaki yang pandai masak ni selalunya hidup bujang dia agak mencabar..

Pencacai Alim said...

febret tuh...

Nia Dhani Nasir said...

ceapppppppp!!!!!! nak try buat taun depan

::NelyLeyana:: said...

mofaizmz:
mmg mencabar

Pencacai alim & Dhani: try la

Heidi Shafiq said...

wahh.. papa kite kan?

atienalova said...

tetibe rase lapar..nak try wat lah nnt..huhuhu.

Pencacai Alim said...

mai tgk video org dera budak..sedih dow

::NelyLeyana:: said...

Heidi Shafiq:
papa awak ape?ayat x hbs tu.

atienalova:
Try la, sedap

mie said...

bagus ikan steam ni...
terjaga kolestrol..
hehee