semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Monday, December 13, 2010

dah makan letak balik

ni citer lame, aku x hengat bile tp citer aku nak sangat kongsi ngan pembaca2 blog aku ni.

kisah ni bukan nak memalukan mane2 pihak pon, tp sekdar nak jadikan tauladan ke teladan? arh! telan je la...

ni kisah benar, kisah mengenai kawasan kejiranan aku. so, suatu hari tu aku x ingat la petang ke malam ke papa cakap "elok la tu, jgn jadi macam Makcik Jenab (bukan nama sebenar) dah makan pisang sepotong pastu g gantung balik tandan pisang tu kat pokok pisang!"

satu family aku gelak, mama pon gelak. bunyi macam lawak, tp aku heran nape dierang gelak n aku x gelak.

aku tanye mama nape...

mule2 gelak mcm x nak citer dah aku pakse beberape kali, nape? nape? nape? baru mama citer.

al-kisahnye, aku ni duduk atas tanah kerajaan. Untung x payah bayar rumah sewa mahal2 n lagi untung la sape2 yang bijak nak berbisnes. so, ade Pakcik Jenal (bukan nama sebenar) si penjual goreng pisang agak terkenal la dalam kawasan taman perumahan aku ni.

untuk menjimatkan kos, die tanam pokok pisang kat semua pinggir pagar tanah kerajaan ni. so, kiterang pon otometik tau tu semue pokok pisang Pakcik Jenal. aku x heran pon n x kesah pon die nak tanam kat depan kawasan rumah aku ni. nampak lagi hijau n cantik. aku suke!

genapla pisang tu berbuah elok semuanya. sape yang tengok terliur. Disebabkan ade sepohon pisang ni berbuah didepan rumah jiran aku ni makcik JenaB, die pon x teragak2 la nak amik buah tu. aku x ingat die amik sesikat atau setandan. erk! betol ke penjodoh bilangan aku gune ni? aku rase die amik 2, 3 sikat kot mcm tu la.

then, Pakcik Jenal ni bising la owang curi pisang die katenye. ke die curi tanah tok tanam pisang??? aku pon fenin.

then keesokan harinye mama nampak pisang tu ade balik kat pokok pisang tu. ahahaha...

Makcik Jenab ni kire kawan baik gak la ngan mama aku, mama kate makcik Jenab ni sempat la makan due tige ketol pisang n lepas pakcik Jenal tu bising Makcik Jenab ni pon teros letak balik pisang yang die amik tu kat pokok pisang tu...

ahahaha. lawak la. dah makan letak balik.

banyak pengajaran dlm citer ni.

kirenyer baru aku paham nape papa cakp mcm tu. sbb bende tu nampak x elok.

pengajaran pertama,

nak gune barang orang bg tau la dlu jgn main amik je kan. walaupon die tu kawan kite x semestinye die suke kite wat mcm tu. sbb aku ade sorang kawan ni suke amik harte aku tanpa pengetahuan aku. sedar2 barang aku dah hilang, punyer la menglabah aku cari, lepas tu baru kwan aku ni msg die selambe pinjam laptop g bawak kuar bilik aku tanpa pengetahuan aku. aku x suke orang mcm tu.

pengajaran kedua,

aku x tau sape salah dalam hal ni, sebab pakcik tu pon bg aku salah gak sbb die tanam pokok pisang tu depan rumah makcik tu tanah kerajaan.

makcik tu pon salah gak sbb amik pisang orang.

tp care makcik tu betolkan masalah die tu pelik la kan, patutnye die minta maaf la kat pakcik tu cakap ingat tanam tok cantikkan kawasan perumahan ni... ahaha...

2 comments:

mie said...

gue pun xtau..
yg mana betul...
heheeee

aleen aiden said...

agaga~~kire ok jugakla macik jenab tu,ade nilai2 murni..ade ati nak letak balik.hu3