mama buat 3 jenis kuih je tahon ni... dah lame x buat kuih raye sejak aku masok U, kirenye sejak mama tau ade cancer... aku ajak buat, mama kate x larat... kali ni larat sbb aku yg buat...
Biskut Badam:fevret mama
bahan-bahan:
2 ketol buttercup
3/4 cawan gula (lg kurang lg bagos)
3/4 cawan badam kisar
4 biji telur
3/4 tepung kastard
3/4 tepung jagung
tepung gandum secukup rase
cara-cara:
bahan-bahan
2 ketol buttercup
4 biji telor
3/4 cawan tepong jagung
3/4 cawan kurma kisar lumat
3/4 cawan gula
tepong gandum secukop rase
care-care:
Biskut Buah
bahan-bahan:
2 ketol buttercup
3/4 cawan gula
4 biji telor
1 cawan parut limau
1/2 ceri merah potong dadu
1/2 ceri hijau potong dadu
1/2 kismis
tepong gandum secukop rase
care-care:
2 ketol buttercup
3/4 cawan gula (lg kurang lg bagos)
3/4 cawan badam kisar
4 biji telur
3/4 tepung kastard
3/4 tepung jagung
tepung gandum secukup rase
cara-cara:
- tunggu butter cair pastu kacau butter ngan telur n gule smpi sebati.
- pastu masukkan badam kacau smpi sebati
- masukkan tepung jagung ngan kastard
- last, letak tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli, n tambah tepung smpi tepung tu x lekat kat tangan mase uli... biar je tepung tu lembut sbb bile masak kuih tu naik...
- terap bentuk yg korang suke pastu sapu kuning telur atas kuih tu.
- pastu masak dlm suhu >180 celcius , api bawah sahaja
bahan-bahan
2 ketol buttercup
4 biji telor
3/4 cawan tepong jagung
3/4 cawan kurma kisar lumat
3/4 cawan gula
tepong gandum secukop rase
care-care:
- lepas butter cair kacau skali ngan telor n gula.
- masukkan kurma kisar ngan tepong jagung.
- pastu uli ngan tepong gandum sdikit demi sedikit smpi tepong x lekat kat tangan... biar tepong tu lembut sbb nanti masa masak kuih tu naik..
- terap bentuk yg korang suke pastu hiris kurma panjang2 letak atas kuih sebagai hiasan
- bakar same ngan suhu kuih badam.api bawah shaja
Biskut Buah
bahan-bahan:
2 ketol buttercup
3/4 cawan gula
4 biji telor
1 cawan parut limau
1/2 ceri merah potong dadu
1/2 ceri hijau potong dadu
1/2 kismis
tepong gandum secukop rase
care-care:
- bile butter cair kacau ngan telor n gula smpi sebati.
- lepas tu letak semua buah2 .
- letak tepong sdikit demi sdikit n uli smpi tepong x lekat kat tangan.
- Biskot buah x sesuai diterap, letak tepong dlm bekas aluminum kecik2, kalo malas bentuk je ngan garpu.
- bakar ngan bekas2 tu dlm suhu yg sme mcm biskot2 lain... api bawah sahaja.
2 comments:
perghh.. berbau kuih raye la blog ney!
sedapkan... ihihihi
Post a Comment