semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Thursday, March 12, 2009

:::Mari Memasak Ngan Naili:::

Hari ni aku buat kek coklat... & aku nak kongsi la ilmu aku ni kat pembace2 blog aku ni...

~~~Kek coklat berkacang~~~

korang kene ade dlu bahan2 ni baru boleh start keje...

1 1/2 cawan tepung
150g buttercup
1 cawan gula
1 cawan gula perang
2 biji telur saiz bese
3/4 cawan susu cair
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk coklat
1/2 cawan badam/kacang (kisar separuh lumat)

biler dah ade sme bahan2 ni, boleh la start mesin telur putih sahaja sampai naik...

naik smpi mane? smpi biler korang terbalikkan bekas 2 telur 2 x jatuh...

lpas 2, telur kuning tadi aku mesin skali ngan buttercup, gula, baking powder, soda bikarbonat... pastu aku pukul semua bahan tadi smpi sebati, then aku masukkan tepung lak... lagi skali aku bg mesin smpi sebati... pastu aku masukkan serbuk coklat 2 diikuti ngan susu cair pastu kacang...

biler dah semua bahan dah sebati aku masokkan telur putih tadi. lepas dah masukkan telur putih dalam adunan tadi jangan over korang mesin adunan 2 sbb boleh wat kek korang x naik...

sbulum 2 panaskan oven dalam 10 mnt mcm 2 kan. masukkan adunan tadi dlm oven pakai api bawah je dalam mase 20 minit. suhu aku pakai 150.

nak pastikan kek 2 masak ke x, aku gune care ni je, aku amik sudu pastu tekan kek 2. kalo ada bunyi "ssshhhhiiiiii" mcm 2 maknanye kek 2 x masak lagi.

ni la die kek yang aku wat arini...

SELAMAT MENCUBA!!!

5 comments:

GeNeRaSi MaLaYSia said...

hohho...sdao nye..ade lbh x..anta r sini..hohoho//

zila_rock!! said...

mak org pon masak kek coklat pakai coklat van houten tu n butter tu cuma x berkacang je

budak kechix said...

weh.. bile aku nk dapat rasa!!~ hahaha.. pos kat shah alam sket.. seksyen 7

::NelyLeyana:: said...

2 Generasi Malaysia: ade lagi meh r mari rumah...

2 adik Ila-rock: kalo tambah kacang lagi lemak rasenyer... kak suke kacang... hehehehe

2 Budak kechix: nanti aku datang shah alam insyaallah aku bg ko rase...

-gardeniaboy- said...

nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk