semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Saturday, August 6, 2011

Makcik ko jangan over!

gambar praktikel dulu.

ni first time aku keje betul2 dalam kilang mase aku praktikel dulu aku tak duduk kilang, aku duduk ofis ngadap komputer konon2 mendesign padahal menfacebook... ihihihi... selalu balik awal sbb x de keje nak di design... kalo tak silap aku 3 kali je aku masuk kilang mase praktikel dulu... mase minggu pertama aku punye senior engineer production bawak aku g semua tempat production dari tempat material sampai, pastu potong sampai la bende tu jadi sebiji kontena... (kalo nak tau proses die korang kene la bace report aku... huahaha)

kali kedua aku masuk kilang sebab saje2 nak jalan2 nak bagi hilang ngantuk, punyer bosan dlm ofis lepas tu aku tak masuk dah... kali terakhir aku masuk mase lectrr nak evaluate aku, time tu aku bawak Ir Z (nama dirahsiakan)pusing kilang.

so, memang aku tak tau susah senang keje dalam kilang... panas ke sejuk ke penat ke memang aku tak tau...

aku selalu dengar dari kengkawan aku yg penah keje kilang dierang selalu kate akak2 ngan makcik2 kilang mempunyai perangai yang tak best la (dlam bahasa kilang perangai rejek! ahaha)

disebabkan cuti sem kali ni memang lame, so aku pun cari la keje... keje kilang je jadi operator mesin... keje die senang je... tapi kalo nak keje tetap memang lambat kaye... uhuhuhu...

ok la gaji boleh beli barang2 makup... tapi yg sakit ati perangai orang2 kat situ... uweeek! tak suke aku... ade yg over gile, anak dah 5 tp citer nak menang die, selalu citer kat aku pasal kad kredit yg tak penah gune... tak penah gune buat ape citer... banyak lagi la citer nak menang die... memang aku sedar diri aku x de kad kredit sebab tu aku keje kilang... banyak kali citer aku jadi sakit ati lak...

mase awal2 aku keje aku panggil la yg dah agak2 tu aku panggil la makcik, tak pasal2 die kate "eh makcik ape? akak la..." die baye mama aku, aku pun layan la panggil dierang akak... tp dalam hati makcikkk...

makcik over ni selalu tanyer aku buat OT ke tak??? dalam sehari tu banyak kali die tanye... sampai aku rase tak nak OT... ko bayangkan sebelum rehat pagi tu die tanye aku

MC over: adik OT dok arini???
Budak tak de kad kredit: OT

sejam lepas tu...

MC Over: adik arini buat OT dok???
Budak tak de kad kredit: OT la kak...

sejam lepas tu...

MC over: OT???
Budak tak de kad kredit: OT

lepas rehat tengahari pun tanye lagi... beberapa jam nak kol 5.30 pun tanyer lagi... mase hari pertame die tanye aku banyak kali aku leh tahan lagi keesokan hari tu die buat bende yang same memang naik hangin aku... aku tak marah die tiap kali die tanye aku nganguk pastu memang bad mood aku jumpe orang macam tu terus aku tak OT... boleh lak esok hari die tanye

MC over: nape tak OT semalam????
Budak tak de kad kredit: MALAS

beberapa jam lepas tu tanye aku lagi "OT arini?"
Budak tak de kad kredit: tak
MC over: nape?
Budak tak de kad kredit: (aku diam je... )

ramai org tak tau yg aku ni student saje2 wat keje sambilan kat kilang tu, aku pun citer la kat sorang ni baye2 aku gak, kesian die, satu kilang tu kutuk2 die padahal aku tengok die tak salah pun... aku citer la kat die yg skang ni aku tengah cuti sem keje sekejap je, tibe makcik over tu dengar

MC over : sape? sape masuk U? sape masuk U?
baye aku: die ni la..
MC over : masuk u mano???
budak tak de kad kredit : UiTM Shah Alam ni je... (menyebok lak makcik ni dah la kecoh)

tapi bukan aku sorang je budak UiTM kat kilang tu.. ade lagi sorang Budak PALAPES...

aku tak tau la, aku memang tak suke borak ngan die sebab semua citer die seolah2 die yg paling kaye kat dunia, Ibu yang paling soleh dan,anak2 die semua pandai2, macam2 lagi la... tp sejak die tau aku masuk U tak de pun citer pasal anak die...

itu citer pasal die, ade pulan Makcik nama penuh Senah (nama samaran) tp yg pelik satu kilang panggil die Marlina (nama samaran)... aku tau nama sebenar die kat punch kad... aku tak tau nape org panggil die nama chantik n glamor tu... nama sendiri pun ok, tp perangai die paling terlampau dari makcik over tadi... yang tu memang aku tak berkenan... aku tak suke bergurau ngan die, ade sekali tu die melenting marah2 sebab die tak leh terima orang kate die pekerja kilang... pelik kan????

walaupun mereka2 ni dah memang depan2 mengate aku... tp aku diam dlm hati aku (ko puas la kate aku macam tu...) dierang pun diam tengok aku diam... dierang ingat dierang kate aku macam tu terus aku g tarik2 rambut dierang... itu bukan aku....

orang2 macam ni aku jumpe time sek aku dulu je... bile aku masuk U aku dah tak jumpe orang yg macam tu... aku tak tau nape dierang tak matang lagi sedangkan dierang dah ade anak besar tp perangai macam budak sek men...

aku benti keje 25 haribulan ni sebab gaji kire sampai 25 haribulan je... si makcik over tu selalu tanye aku bile nak habis pastu nak no tepon aku... pastu boleh pulak die citer kat orang lain kate,

MC over: die cuti selame2nye dah lepas ni..
Akak Sabah: pegi mana ya?
Budak tak de kad kredit: (boleh tak ko diam...) saya ade kelas lepas ni x dpt nak g keje... saya sebenarnye student...
Akak Sabah: ooo...
MC over: die g sambung belajar...

sejak due minggu ni die asyik kate aku g sambung belajar kat orang lain... kalo tak de die satu kilang tak tau aku ni budak UiTM...

pastu nak borak2 ngan aku pasal aku benti keje...

MC over: tutup buku 25 konpem ke?
budak tak de kad kredit: konpem dah tanye supervisor...
MC over: keje je la sampai akhir bulan, duit masuk jugok...
budak tak de kad kredit : (boleh tak kalo ko tak bukak cerita pasal duit, kan aku dah bagi tau ko aku keje suke2 je dulu, aku rimas kalo die berkira nak2 die kire duit OT die)

aku banyak lepak ngan bebudak n akak yg otai... daripada jiwa aku panas dengan makcik2 yang tak de budi bahasa, asyik nak over je baik aku duduk ngan orang yg muda n baye2 aku je... tak de la pulak dierang perangai macam tu...

kesimpulan
betul la citer kengkawan aku, tiap kali aku tengok perangai dierang macam tu aku berdoa dalam hati supaya perangai dierang tak berjangkit kat aku, walaupun dierang dah berjaya wat aku sakit hati... kite tak perlu sindir2 orang walaupun kiter lebih lame keje kat situ sepatutnye beri tunjuk ajar walaupun keje kilang bukan kurang hajar dan tak de budi bahasa... kita tak perlu rase bangga dan puas hati walaupun gaji kite dah kate ngan duit OT...

sekian...

4 comments:

niDa said...

mcm2 hal la makcik tu. aku pun keje jugak. ade jugak diorg tegu klu aku blk awal. pdhal aku x penah wat ot. bagi aku cukup la aku keje 8 jam. bkan nk kumpul duit sgt. tp nk penuhkan ms cuti yg ade.

nk gila2 lps ni la kot. abiskan blaja dulu. kn?

::NelyLeyana:: said...

betul tu nida,

same la dierang pun tanye aku kalo aku x buat OT kenapa? sampai aku tak reti nak jawab... lame2 asyik tanye aku jadi sakit ati lak...

Nia Dhani Nasir said...

Hehe...3 thn aku keje kat kilang...
Memang kebanyakan makcik2 perangai n mulut mcm tu.Nseb baik aku keje kat opis blum masuk buat keje operator mmg tension ngan perangai diorang tu...

EEE...fobia..fobia...

e,tak baek plak..Ya Allah moga aku tak tejadi perangai cam gitu...hehe...

::NelyLeyana:: said...

aku pun berdoa x jadi cam dierang...