semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Wednesday, October 15, 2008

Kilang Alive wat botol plastik

Perhatian!!!!

hari Selasa ari tu subjek manufacturing process wat lawatan industri kat kilang alive...
ni subjek part 5 aku baru amik sem nie... kelas MD5K1/2 sahaja yang terlibat...

sblum sampi kat kilang 2, aku dok bayangkan yang kilang 2 sgt la besar... bile sampai, eh, bior btol... erm... kecik jew... mesin die pon kecik2...

yang budak2 termasuk aku x tau 2 kilang wat botol air mineral, yela en kamaludin ckp kilang plastik jew... kiterang ni bantai la, kilang ni wat tabung uji...

dah pusing2 kat situ, pastu baru la die terangkan yang bende ni akan di blow menjadi botol... lor... rupenyer kilang wat botol...

jalan2 lagi, aku ternampak botol air minuman mahal jenama gliter 2... eh pelik gak... x kan air minuman mahal 2 wat tempah botol kat sini... memang kat kilang nie...

kesimpulannye... jgn pandang bende yg kecik 2 boleh wat yg kecik jew... biler dgar orang kuat alive 2 cter die wat mesin2 ni sme kecik2 sbb jimat kos... defect yg terjadi kat product pon kurang... so die leh kurangkan harga product ngan customer... fhm2 je la bisnes kan...

apa yg aku fham kat sini dlm bidang mechanical pon leh wat bisness... setelah g kat kilang 2 mcm2 idea aku dpt. kenapa biler kita masuk bidang mechanical engineering ni kiter fkir akan jadi engineer tp pada masa yg sama kiter boleh jadi engineer n bisnesman. kita boleh mengeluarkan products sendiri dengan titik peluh sendiri...

ni la bahan mentah plastik...
yang sebelah kiri mcm tabung uji 2 akan di blow dalam satu mold menjadi botol..
yang mcm tabung uji 2 dimasukkan dlm oven infra red tok matikan bakteria...pastu barula die msukkan kat dlm mold nie... pastu die blow.. mesin ni aku tiup tabung uji tadi dengan tekanan yg amat tgi smpi tangan pon boleh berlubang dengn suhu yg ditetapkan...tada~~ jadi la botol... ni la botol2 gliter 2...x fhm lagi... ni contoh gambar... asal bentuk tabung uji 2...selain botol air, die pon wat bekas plastik... asal macam bentuk kon 2...
sekian, terima kasih... MD5K1/2

kalo x silap ni alamat n nama kilang ni


Kompleks Kilang SME,
Jalan IKS Bukit Minyak,
Taman IKS Bkt Minyak,
14000 Bkt Minyak,
Seberang Prai Tgh, P.Pinang

Mad Rasid Talib
04-5086717
012-474671

6 comments:

menanti said...

wow, amazing. best la tgk process dier. macam magik plak. kalau tgk gamba pun best, kalau tengok depan mater pun mesti best kan.-matnur-

Naili said...

mmg bes n menarik... ramai yg tak tau sbenarnyer...

elmi said...

tengok ah sape ketua tingkatan.
haha

Naili said...

oh, x der ketua tingkatan program ni x berjaya... tahniah n terima kasih diucapkan kepada ketua tingkatan

jasmy said...

salam, memang best nampaknyer ye. boleh ko kasi alamat kilang tu, aku pun nak pi tengok gak.
terima kasih atas ehsan ko...

Naili said...

alamat...

erm...

sy pon x tau la...

yang sy tau kat SME bukit minyak...

alamat pnoh x tau la pulak...