semoga anda murah rezeki. alhamdulillah

Friday, May 21, 2010

Kepala Ikan Tom Yam Bakar

ni la lauk lunch aku tengahari td...

resepi aku sendiri tau...
Bahan-bahan:
Kepala ikan Bawal (ikan lain pon x kesah)
Perencah Serbaguna
Rempah Sup Adabi ( sket jer jgn bnyak nanti x rase tom yam lak)
Rempah Kari Ikan Adabi
Kiub Tom Yam Maggi
Maggi Cukup Rasa
Limau Nipis
Serai
Daun Limau Purut
(semua bahan2 ni korang agak2 la sndri ikot berapa bnyak ikan)



so, nape aku pilih ikan bawal? aku x der pilihan, ni ikan yang mama aku beli tok aku. aha.. lg pon aku x berapa suke ikan bawal ni sbbnyer kalo korang goreng garing mane pon isi die tetap lembut n basah cume kulit die yg tebal 2 je garing... aku x suke isi yg lembut dan basah 2 kekadang buat aku rase kembang tekak (nak termuntah)...

so aku bercadang nak bakar je ikan ni. kenapa kepala je mane ekor??? disebbkan aku tengok ikan 2 beso aku belah la due, ekor 2 makan hari lain lak... yer la aku sorang je nak makan....

bahan2 x susah. beli jer perencah kat kedai... sbb 2 tangan aku still CHANTEKKK k x kembang~~~ aaha... menipu je aku ni padahal mmg jarang2 setahon skali masakkk...

yang istimewa Perencah Sebergune 2 Mai dr Peneng k... so, korang campur je bahan2 tadi. pastu kacau2. kalo rajin blender la serai 2... aku terlalu rajin semalam aku g cincang2 serai 2... pastu kalo korang suke masam perah la limau nipis bnyak2... mcm aku perah bnyak gak la sbb nak hilangkan rase ikan 2 kan... sbb aku x berape sgt ikan bawal ni kekadang rase hanyir...

pastu gaul perencah td kat ikan... korang perap la berapa lame korang suke... aku perap sehari gak la... baru rase tom yam 2 serap dlm ikan... Perap dlm peti k~~ jgn perap kat luar kalo nak perap seminggu nanti lalat buat telor kat situ...

lepas balik kelas kol 12.30 teros aku letak dlm oven. kalo ade gril lg bgos. ko bungkus ikan 2 dlm pembalut aluminum 2. kalo suke SAYOR letak la tomato ngan baby corn 2 cendawan pon boleh. ala2 tom yam la kan. dlm 20 minit ikan 2 pon dah masak... tp aku saje biar lame dalm 35 mnt sbb nak bg masak lbh skit aku takot x lalu kalo tengok daging ikan 2 basah2 aku x leh makan lak... suhu dlm 180 degree celcius.

belom makan tp bau die wangi gile... mmg sedap la... mmg rase Tom Yam... CUBE LA!!!

6 comments:

johnlabu said...

:)

manusia berupa ultraman said...

kak naili.. panda ta lalu lah nak tengok..

manusia berupa ultraman said...

kak naili.. panda ta lalu lah nak tengok..

::NelyLeyana:: said...

x suke ikan ke??? mmg la x lalu...

manusia berupa ultraman said...

ta bukan ta suka ikan. ta menarik * aku suka berterus terang* ikan tu cam senyum balik r..

::NelyLeyana:: said...

mcm ni la rupe masakan bile budak meki memasak... hehehehe...